Ristiäiset

Kaste kantaa elämän halki

Älä pelkää, minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut. Sinä olet minun. (Jes. 43:1)

Kristillinen kaste on uskon lähtökohta. Kasteen perusteella liitytään koko maailman laajuisen kristillisen kirkon jäseneksi. Kasteessa Jumala myös ottaa meidät luokseen ja tuntee meidät sillä nimellä, mikä meille on kasteessa annettu. Kasteen perusta on Jeesuksen antamassa kaste- ja lähetyskäskyssä (Matt 28:16-20)

Tässä  seurakuntamme ohjeita kastetoimituksen eli ristiäisten järjestämiseen ja käytännön asioista kasteen tiimoilta.

Mihin otetaan yhteyttä?

Kasteesta voidaan sopia ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon tai suoraan siihen pappiin, jota toivotaan kastepapiksi. Ohessa yhteystietomme:

Kirkkoherranvirasto 0400 967 601 (os. Maiju Lassilan tie 16, 82600 Tohmajärvi)

www.tohmajarvenseurakunta.fi

Mikko Lappalainen 050 359 6463

Antti Happonen 050 576 0108

Kastetoimitus

Itse kastetoimitus voidaan pitää joko kotona, seurakunnan tiloissa tai muualla sopimuksen mukaan. Mikäli kaste toimitetaan kotona, tarvitaan toimitukseen kastepöytä, jolle katetaan valkoinen liina, kastemalja, pieni liina lapsen pään kuivaamista varten sekä yksi kynttilä. Sen lisäksi pöydälle voidaan asettaa mahdollisuuksien mukaan kukkia tai esim. Raamattu. Jos kaste toimitetaan seurakunnan tiloissa, huolehtii seurakunta kyseisistä tarpeista. Kastava pappi tuo kastekotiin seurakunnan puolesta mukanaan kaste- ja kummitodistukset sekä kastekynttilän.

Seurakunta rukoilee kastetun puolesta

Kastettu lapsi liitetään jumalanpalveluksessa esirukoukseen, jossa rukoillaan lapsen, vanhempien ja kummien sekä isovanhempien puolesta. Usein tämä tapahtuu kastetta seuraavana sunnuntaina jumalanpalveluksessa, ellei vanhempien kanssa ole muuta sovittu.

Kastepuuhun lisätään kastetun nimi

Seurakunnassamme otetiin käyttöön Kastepuu mikkelinpäivänä 2015. Kasteen jälkeen lapsen nimi ilmoitetaan seurakunnalle jumalanpalveluksen yhteydessä. Samalla pieni, puinen enkeli, jossa on lapsen nimi ja kastepäivä, ripustetaan kastepuuhun. Täyttäesään vuoden lapsi saa seurakunnan onnittelukortin mukana tuon enkelin kotiinsa.

Tohmajärven seurakunnan kastepuu
Kemien seurakuntatalon kastemalja

Kummit

Lapsella tulee olla kummeina vähintään kaksi konfirmoitua evankelis-luterilaisen kirkon jäsentä. Sen lisäksi lapsella voi olla kummina enemmänkin em. ehdot täyttäviä kummeja. Kummeina voi toimia myös muita lapsikasteen hyväksyvän kirkon jäseniä.

Kummien tehtävä ja kelpoisuusvaatimukset nousevat kirkon perinteestä ja kummiuden sisällöstä. Kummin tärkein tehtävä on auttaa lasta kristillisessä kasvatuksessa ja rukoilla hänen puolestaan.

Ohjeita kastetoimitusta varten

Milloin lapsi on kastettava?

Sopiva aika kasteelle on kun lapsi on n. 1-2 kuukauden ikäinen

Pappi

Vanhemmat voivat saada kastepapiksi haluamansa seurakunnan papin, joka on työvuorossa. Jos seurakunnan jäsenet haluavat kastepapiksi jonkun muun kuin Tohmajärven seurakunnan papin, heidän pitää olla yhteydessä suoraan tähän pappiin. Ellei kastekeskustelusta ole sovittu kasteen varaamisen yhteydessä virastossa, pappi ottaa vanhempiin yhteyttä ja tällöin sovitaan kastekeskustelun ajankohta.

Kastekeskustelussa käydään läpi kasteeseen liittyviä asioita itse kastetoimituksesta, sekä muista käytännön asioista. Toimituskeskustelu voidaan käydä sopimuksen mukaan joko kotona, kirkkoherranvirastossa (Maiju Lassilan tie 16) tai muualla sovittavassa paikassa.