Vihkiminen

 

Avioliittoon vihkimisessä pyydetään Jumalan siunausta hääparin alkavalle yhteiselle tielle.

Tohmajärvellä avioliittoon vihkiminen eli häät pidetään usein Tohmajärven kirkossa. Vihkiminen voidaan pitää myös Värtsilän kirkossa (kesäaikaan) ja pyynnöstä vaikka omenapuun tai pihakoivun alla kotipihassa.

Avioliittoon vihkiminen voidaan myös toimittaa esimerkiksi kotikasteen yhteydessä parin kotona.

 

Tästä linkistä löytyy häävirsiä kuunneltaviksi

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Hääkellot

 Vihkimisen jälkeen, kun häävieraat  ovat  poistuneet kirkon ulkopuolelle, on Tohmajärven kirkossa tapana soittaa kirkonkelloilla morsiusparille hääkelloja. Hääkellot toivottavat hääparille onnea ja siunausta yhteiseen elämään.

 

Tikkalan kappelin kolme kirkonkelloa
Tohmajärven seurakunnan vihkiryijy on levitettynä alttarin eteen
Tohmajärven kirkon vihkiryijy on Akkala-Jouhkolan Maatalousnaisten lahjoittama

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Kirkkohäihin liittyy tapakulttuuria, joka ei ole varsinaisesti osa vihkimisen kulkua. Näitä ovat myös tapa saattaa morsian sulhasen luo ja suudelma aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen. Monet muutkin tavoista ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä.

Häätavat kirkossa