Päätöksenteko

Seurakunnan ylin päättävä elin on kirkkovaltuusto, jonka seurakuntalaiset valitsevat seurakuntavaaleissa neljän vuoden välein. Kirkkovaltuusto johtaa seurakunnan toimintaa.

Kirkkovaltuusto valitsee kirkkoneuvoston, joka vastaa käytännön johtamisesta ja valmistelee asiat kirkkovaltuuston päätettäväksi.

Voit vaikuttaa seurakunnan päätöksentekoon mm. osallistumalla seurakuntavaaleihin ja tekemällä aloitteita.

Seurakuntavaaleissa valitaan luottamushenkilöt

Seurakuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein. Vaaleissa äänestetään kirkon ja sen seurakuntien tulevaisuudesta valitsemalla luottamushenkilöt nelivuotiskaudelle. Seurakuntavaaleissa voi äänestää 16 vuotta täyttänyt ja ehdokkaaksi voi asettua 18 vuotta täyttänyt kirkon jäsen. Seuraavat seurakuntavaalit ovat vuonna 2022.

Seurakuntalainen voi tehdä aloitteen

Seurakuntalaiset voivat tehdä erilaisia aloitteita seurakunnan luottamuselimille. Aloite toimitetaan kirjallisena seurakunnan kirkkoherranvirastoon. Kirkkoneuvosto käsittelee aloitteet. Jos aloite koskee kirkkovaltuuston päätösvaltaan kuuluvaa asiaa, kirkkoneuvosto valmistelee aloitteen valtuustolle.

Kokonaiskirkon asioihin liittyvä aloite voi edetä aina kirkon "eduskuntaan" eli kirkolliskokoukseen saakka. Reitti voi olla esimerkiksi: seurakuntalaisen aloite - kirkkoneuvosto - hiippakuntavaltuusto - kirkolliskokous

Seurakuntavaalit ovat tulossa!

Vuoden 2022 vaalit toimitetaan sunnuntaina 20.11.2022. Ennakkoäänestysaika on tiistaista lauantaihin 8.‒12.11.2022.

Mistä on oikein kysymys? Seurakuntavaaleilla valitaan Tohmajärven ev.lut. seurakunnassa 15 kirkkovaltuuston jäsentä, joka on seurakunnan korkein päättävä elin. Kirkkovaltuusto taas valitsee kirkkoneuvoston, joka on sellainen seurakunnan työrukkanen juoksevissa asioissa. Ehkä kirkollista hallintoa voisi jopa verrata valtion ja kunnan hallintoon: sama portaittaisuus on käytössä. Eduskunta / kunnanvaltuusto / kirkkovaltuusto > hallitus / kunnanhallitus / kirkkoneuvosto. Valiokunnat / lautakunnat / johtokunnat. Ja sitten näissä kaikissa organisaatioissa on myös iso joukko palkattuja työntekijöitä. Puhumattakaan isosta joukosta vapaaehtoisia.

Miten? Vain äänestämällä vaikutat! Tänä vuonna vaaleissa on vain valitsijayhdistys ja yksi lista (Yhtenäinen seurakunta). Tällä listalla on 20 nimeä. Osa joukosta on ollut jo aikaisemminkin luottamushenkilöinä, listalla on myös muutama uusi.

Ehdokaslista

Vaalikone

Missä? Varsinaisena äänestyspäivänä äänestetään Kemien srk-talolla Maiju Lassilan tie 16) klo 11-20. Ennakkoäänestyspaikkoja on useita, muun muassa Tikkalan kappeli, Värtsilän srk-koti ja Kaivo. Kotiäänestyskin on mahdollista esim liikuntarajoitteiselle.

seurakuntavaalit 2022 logo